Boktjuven av Markus Zusak

Boktjuven

Min andra bok i år blir boktjuven, också en tegelsten på cirka 600 sidor. Den tog två veckor att läsa men jag ångrar inte att jag la den tiden på läsning för det här är en underbar bok.

Om förra boken blev en stor besvikelse så blev den här en glädjande, positiv upplevelse. Det är en lång poetisk historia, tragisk, men ändå vacker. Det här är en bok att älska, skriven med ett språk som är som musik med ett målande bildspråk och en himmel som alltid skiftar färg. Jag njöt hela vägen genom de 600 sidorna och inte en enda gång var det tråkigt så att jag var tvungen att snabbläsa eller hoppa över något. En klar favoritbok.

Boken tilldrar sig i Tyskland under kriget och lärt känna den lilla flickan Liesel som stjäl böcker för att hon älskar att läsa. Hon bor på Himmelstrasse i den lilla byn Molching utanför Munchen. Dit kommer hon när hennes pappa och mamma har blivit bortförda av Gestapo och hennes bror har dött. Hon får ett nytt hem under några år hos det excentirska paret Huberman som hon kommer att älska.I bokens inledning stjäl Liesel en bok som senare kommwer att bli den bok hennes nya pappa lär henne läsa ur. Många timmar tillbringar de tillsanmmans i källaren där de skriver ord på väggen. Under några år gömmer de också juden Max i sin källare.

Ett sätt för Liesel att få tag i böcker blir sedan att stjäla dem eftersom familjen är fattig och inte har råd att köpa böcker. Hon kommer att älska böcker och läsning.

Boken handlar också om mycket om kärle kmellan människor. Liesels nya pappa lär henne att älska sin nästa och hennes stora kärlekar i livet blir pappan, juden Max och grannpojken Rudy som hon delar barndomen med.

Publicerat på 21/01/2012, i Markus Zusak och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: