Jiddra inte av Patrik Pelosio och Theodor Lundgren

Jiddra inte av Patrik PelosioEn bok om våld, fattigdom, maktlöshet och en önskan om bekräftelse.

Nyttigt att läsa för oss som inte har vuxit upp i miljonprogammets misär, särskilt i dag när man har förstått att det just i de här områdena råder stor barnfattigdom och många barn lever i dysfunktionella familjebildningar. Att detta leder till våld och ökad kriminalitet är kanske inte så konstigt. Boken ställer onekligen en hel del frågor om dagens samhälle och om hur vi uppfostrar våra barn och ungdomar.

Den tar oss med på en intressant resa i  och genom det svenska miljonprogarmmets tidevarv. Man får läsa om en ung människas framgång i den kriminella världen. Den beskriver kronologiskt  utvecklingen från det första brottet, i 12-årsåldern till den slutliga toppen på kriminalitetsbanan, tio år senare. Till en början beskrivs huvudpersonen som den bäste och personifierar till stor del unga människors uppfattning om en hjälte. Så småningom klappar han igenom och börjar fundera över sin situation, som kanske inte är så glamorös som han själv har inbillat sig. Och han söker hjälp efter insikten om att det har gått för långt och det kriminella livet inte ger honom den lycka och tillfredsställelse han söker.

Egentligen finns ingen annan utväg för huvudpersonen än kriminaliteten. Han bor på fel ställe och pappan misshandlar honom, mamman är svag och skolan ointressant. Det enda ställe han får bekräftelse på är  ungdomsgården, där han själv har satt upp reglerna. Där kan han få bekräftelse, makt och pengar som ger ett gott liv, jämfört med det liv han lever med en alkoholiserad far.

Bokens budskap att man skall akta sig för att ge sig i lag med kriminella kanske inte framgår med så stor tydlighet, däremot förstår jag snabbt budskapet att våld föder våld och att vi alla borde göra något för att förbättra situationen i de stora slitna miljonprogramsområdena.

Till en början tyckte jag att den kanske skulle passa för tonårspojkar, men nu när jag läst hela tror jag mer den skulle göra effekt bland föräldrar, skolpersonal och politiker. Kankse mest för att den till en början hyllar våldet innan eftertanken kommer samt att den ställer en hel del frågor om vårt nutida samhälle, mer riktat till beslutsfattare än ungdomar.

Den är snabb- och lättläst. Språket är enkelt , rakt på och inga krångliga ord.

Publicerat på 15/03/2012, i Patrik Pelosio och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: