Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård

Min kamp 1 av karl Ove Knausgård

Min kamp 1 av karl Ove Knausgård

Så var jag klar med Knausgård, första delen. Den var bra och jag är faktiskt sugen på att läsa nästa del eftersom den här slutade lite med en cliffhanger; Vad har egentligen hänt hans pappa?

Den här boken gillar jag, kanske mest på grund av berättartekniken som är beundransvärd. Att han kan hålla ordning på allt imponerar på mig. Knausgård berättar en historia i nutid och dåtid och delarna glider så fint i varandra. Trots att han släpper en tråd och påbörjar en annan i tiotals sidor tappar han inte den första utan den fogas sakta tillbaka in i berättelsen. Det känns som att man vaggas fram i berättelsen.

Han berättar om sitt liv just nu, sitt liv när han träffade sin nuvarande fru, hur han träffade sin förra fru, hur han hade det när han gick i skolan och när han studerade vid universitetet i Bergen och om förhållandet till pappan i alla dessa skeden av livet. Men framförallt är det en berättelse berättad under det att han tar hand om sin far efter att han har dött.

Det här är återigen en bok om att städa upp efter en död far och om tankarna det föder. Precis som i Stewe Claessons bok, Mördaren är död, funderar författaren över vem hans far var och vad det är som styr våra liv. Är det arv, miljö eller något annat? Och nog undrar vi väl alla lite om vad våra föräldrar gjorde innan vi föddes och kanske också varför de gjorde som de gjorde när vi var barn. Knausgård säger att han ser det hela i ett annat ljus nu när han är vuxen än när han var barn och nog är det så att med en vis livserfarenhet kan man se sina föräldrars agerande i en annan dager och kanske förstå dem bättre och som Knausgård ångra att man inte lärde känne dem bättre än man gjorde.

Publicerat på 31/03/2012, i Karl Ove Knausgård, Recension och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: