Främlingen av Albert Camus

Främlingen av Albert Camus

Främlingen av Albert Camus

Existentialismen i ett nötskal skulle jag vilja säga att denna fascinerande bok är.

”alla människor vet ju att livet inte är värt att leva” säger huvudpersonen Mersault när han sitter och väntar på sin avrättning och det förklarar han med att ”om man dör vid vid trettio eller sjuttio , så betyder det ingenting eftersom ju i vilket fall som helst det finns andra män och andra kvinnor som kommer att fortfara att leva, och så kommer det att fortgå i tusentals år” och det har han ju rätt i. Vi är ju inte ens en fluglort i universum och tidsrymderna, om man tänker efter.

Och kanske det är så att ”eftersom man ändå skall dö, så betyder det ju naturligtvis ingenting hur och när man gör det”, men ack så deprimerande. Och kan man verkligen tänka så? Då skulle det inte heller spela så stor roll vad man sysslar med och exempelvis att begå ett mord som Mersault faktiskt har gjort, skulle inte spela någon roll. det är alltså inte bara en fråga om ens eget liv och död utan också om etik och moral och om mänskliga rättigheter och skyldigheter.

Vad svårt det plötsligt blev. Visst har Camus rätt, i det långa loppet har inte en människas liv så stor betydelse men just nu och just här är det annorlunda. Just nu när vi lever är det viktigt att vi mår bra och ser till att alla andra också gör det. Här skulle jag kunna fortsätta hur mycket som helst med existentiella funderingar men jag sätter stopp. Det blir för deprimerande annars.

Tänk att jag i så många år har trott att jag har läst den här boken fast jag faktiskt inte har gjort det. Den ingick i kurslitteraturen på universitetet men jag minns nu att min lärare bytte ut den och vi läste Pesten i stället. Att jag har trott att jag har läst den måste ha med det att göra och att själva berättelsen diskuteras och referas till lite då och då.

Detta är en bok som alla borde läsa och en klar favorit hos mig.

Publicerat på 29/04/2012, i Albert Camus, Recension och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Vart finner jag citatet gällande ”om man dör vid trettio eller sjuttio …..” ?

    • Kan tyvärr inte ange sida eftersom jag lånade boken på biblioteket och den är återlämnad, men det var i slutet av boken när Mersault sitter i häktet och väntar på sin avrättning. Hurså?

  2. Om jag minns Spinoza rätt så frånskrivs tillvaron sina värden ur evighetens synvinkel. Tänker man sig att ju ”närmare” vi kommer våra liv här och nu, dvs. ju kortare perspektiven blir i tid och rum desto påtagligare blir värdena (etiska, politiska, estetiska…). I centrum av den här synvinkelsförskjutningen finns då ”jag”. Där känns värdena in på bara skinnet och djupare än så, rent av som fysiologi reaktioner på miljön. I andra änden av radien finns ”evigheten” och där finns rätt och slätt intet. Inget där har betydelse för någon. Allt bara ”är”. Vågar man sig på en parallell mellan den här Spinoza-tolkningen och Camus främling så kan man tänka sig att när Mersault ställs inför dödens kommande realitet så närmar han sig evighetens perspektiv och tillvarons mening minskar. Men det förklarar ju inte varför han hamnar i mordet, domen, fängelset. I utgångsläget borde han leva ”här och nu”, i en tillvaro fylld av värden och mening. Varifrån kommer den alienation som leder till hans olycka? Kanske finns svaret i Camus bok. Det var evigheter sedan jag läste den och kommer inte ihåg. Så varifrån kommer alienationen i en en ”här och nu”-tillvaro? Eller var Mersaults problem just att han levde i evighetens synvinkel redan i början av boken och att det var det som ledde honom i olycka? En annat tanke är ju att konflikter lättare uppstår mellan människor eftersom deras olika mening och värderingar kolliderar i ett mycket ”värdefullt” här och nu. Men Mersaults mord sprang väl inte ur en reell konflikt? Mer en alienerad handling…? Ja, vem vet – detta var bara några funderingar vid kaffekoppen en lördagsförmiddag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: