Öster om Heden av Viveca Lärn

En humoristisk mysroman skulle jag vilja kalla den här boken som handlar om åtta hyresgäster, i ett hus öster om Heden i Göteborg. De vinner en halv miljon var på postkodlotteriet och vi får veta hur det förändrar deras liv, efter en resa till Afrika, eller i varje fall några liv eller kanske inte, egentligen.

Det jag gillar i Öster om Heden är karaktärerna som är beskrivna näst intill som karikatyrer och så humorn som pyser fram lite här och var. Och en stor fördel är att det trots allt är ett lyckligt slut så man känner sig nöjd när man är klar med boken. Kort sagt en lättläst bok med humor och värme.

Det jag klarar mig utan är alla detaljerade beskrivningar av Göteborg med gatunamn och husbeskrivningar. Bor man inte där och vet vad hon talar om så blir det bara jobbigt. För göteborgare är det säkert kul.

Det känns bra att läsa den efter alla eländesromaner jag har avverkat på sista tiden och jag skulle nog kunna tänka mig att läsa något mer av Viveca Lärn. Den här boken var betydligt roligare än Saltöserien på TV. Jag undrar hur de böckerna är? Kanske mycket bättre än TV-serien.

Publicerat på 10/07/2012, i Recension, Viveca Lärn och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Ja, för en göteborgare är det mysigt med igenkännande och referat till olika platser, göteborgsprofiler med mera. Antar att det passerar obemärkt förbi om man inte har den förankringen. Å andra sidan är väl inte värre än alla stockholmsskildringar som obemärkt får passera i andra böcker, ingen som kritiserat Stieg Larsson t.ex, för att han skriver om stockholm, eller Paul Auster som skriver om New York. De som gillar och kan sin stad får väl en extra läsupplevelse helt enkelt.
    Boken är okej, Saltöböckerna har ett kul persongalleri, och är såklart bättre än TV serien. Ingen fantastisk litteratur, men gott tidsfördriv och eftersom Saltön är en fiktiv plats saknas referat till platser Du inte känner till.
    /erik

    • Stämmer förvisso att det förekommer lokalfärgning i många böcker men att de är läsvärda ändå. Det roligt med igenkännande men för oss som bor på mindre orter händer det tyvärr inte så ofta men när det gör det lyfter ju hela berättelsen ett snäpp.
      Kom att tänka på en annan bok med Göteborgsanknytning, som jag heller inte riktigt hängde med i, men som naturligtvis är rolig att läsa för göteborgare, Tandooriälgen av Zac O’Yeah. Det är en skruvad historia, en deckare, med handlingen förlagd till Göteborg någon gång i framtiden när klimatförändringen har gjort öken av Göteborgsområdet och inget är sig likt längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: