Grisfesten av Leif GW Persson

Detta är en riktig polisroman. Den påminner mycket lite om den traditionella deckarromanens upplägg med ett brott i början och sedan en deckare eller polis som hittar fler och fler bevis tills han till slut kan gripa förövaren. Grisfetsen förefaller mer vara en dokumentär beskrivning av polisens arbete. Jag inbillar mig att det är så här det går till i brottsutredningar. Åtminstone är det så att författaren får mig att tro det. Mer fokus ligger på poliserna och vad de gör och säger än på att skapa spänning för att försöka finna förövaren.  De är tråkiga och alldagliga och det ger stor tillförlitlighet. De små citaten, autentiska eller ej, ur diverse polistexter, ger ytterligare trovärdighet till texten.

Boken handlar på ytan om ett rån och ett eller två mord. Den börjar med ett postrån där man inte hittar några ledtrådar till rånaren. Någonstans i mitten på boken blir en ung man påkörd av en Merca och inledningsvis verkar det inte ha något med rånet att göra. Undersökningen av rånet läggs ner. På julafton sju månader efter rånet hittas en man mördad. Under arbetet med det mordet hittar någon inom polisen en koppling mellan de tre händelserna och man blir säker på att rånaren, mördaren och föraren av Mercan är samme person, och den misstänkte brottslingen finns inom polisväsendet. På något vis tystas allt ner och poliserna förstår inte varför. Det är nu själva huvudhistorien börjar om hur högt uppsatta män kommer undan rättvisan. Det visar sig handla om en minister som besöker en prostituerad och hur detta tystas ner och aldrig kommer till allmänhetens kännedom. Boken är alltså starkt kritisk till det svenska rättssystemet. Allt påminner om en historia som jag svagt minns var aktuell i slutet på 70-talet.

Boken är välskriven och man kan faktiskt höra Leif GW:s röst i texten. Jag kanske kan tycka att han använder sig väl mycket av ett fikonspråk som låter ålderdomligt. Om det beror på författaren eller att boken är gammal kan jag inte avgöra, men ålderdomligt verkar det. Avsiktligt eller ej.

Publicerat på 09/08/2012, i Leif GW Persson och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: