Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

En viktig bok om kvinnans situation i Iran före och efter revolutionen 1979 -80 då shahen störtades och ayatollorna tog över.

Boken börjar med en historisk tillbakablick över hur det var i en liten stad på landsbygden i början av 1900-talet. Huvudpersonen föds in i en relativt välbärgad familj och vi får följa släkten fram till i dag då berättarjaget flyr från Teheran.

Att kvinnans situation är svår i dag vet vi redan men boken visar att även innan revolutionen kom hade många kvinnor det svårt och tvångsgifte förekom. De hade egentligen inte så mycket at säga till om såvida de inte hade en massa pengar.

Handlingen startar relativt romantiskt med beskrivningar av en lycklig barndom. Ju äldre berättarjaget blir desto besvärligare blir situationen i landet och flickornas frihet begränsas. Sista delen av boken är obehaglig och leder tydligt fram till slutscenen då huvudpersonen tvingas fly landet på grund av sitt och dotterns kön.

Läs mer om Zinat på hennes hemsida.

 
”Bokbloggar.se”

Publicerat på 16/11/2012, i Zinat Pirzadeh och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Jag har sneglat på den där många gånger på biblioteket, mest på grund av den tilltalade titeln. Får se om den slinker med någon gång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: