Stål av Silvia Avallone

silvia-avaloneLäs den! Ovanlig, tuff och spännande bok som utspelar sig i Piombino i Italien och är en socialrealistisk roman om två tonårstjejer som växer upp.

Miljöerna ör välbeskrivna och ingenting förskönas utan allt är som det är. På sätt och vis kan man känna igen sig i de slitna utomhusmiljöerna där ogräset får växa fritt i parkerna och industriskräpet dumpas lite här och var och sedan glöms bort. Det påminner om många ödeagda industriorter i Sverige, ja, vilket land som helst förresten. De inre miljöerna är minst lika skamfilade och hopplösa. Ingen utväg tycks finnas för någon och kanske är det just den detaljen som gör boken så levande, så verklig som en smal strimma ur det verkliga livet. I en annan bok hade säkert den misshandlade frun lyckats ta sig till polisen och kommit loss men i Piombino blir hon kvar i eländet och förlamas av lugnande mediciner. Att sedan dottern dröm går i uppfyllelse är kanske romantiskt men i Piombino är den drömmen att få stå på scenen i den lokala bordellen och längre än så kommer hon inte.

En extra dimension till boken är att Piombino faktiskt bara ligger några mil norr om Follonica där jag har varit en sommar för så där en tjugo år sedan.

Läs mer om boken. DN, SvD, Aftonbladet

Finns på: Adlibris, Bokus,

Publicerat på 04/05/2013, i Silvia Avallone och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: