Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

innanfloden-tar-ossDet här är en spännande bok om Bangladesh. I boken möter vi den svenska biståndsarbetaren Sofia och henne familj, den svenske ambassadören Moberg och de bangladeshiska systrarna Nazrin och Mina.

Den mest gripande delen av boken är historien om Mina, en stark och självständig 15-åring som till en början lyckas bra i den stora staden Dhaka. Systrarna Nazrin och Mina tvingades fly från sin by på landet eftersom deras storasyster blev ihjälbränd av sin svärmor när föräldrarna inte kunde betala hemgiften. Detta sker i in ledningen till boken och vi får insikt i det grymma spelet med flickor i den delen av Asien. Systrarna flyr då från byn för de vill inte bli bortgifta och hamnar så småningom i Dhaka där de lyckas ta sig fram på olika sätt. Deras vägar korsas av den karriärsugna Sofia och hennes familj. Både Sofia och hennes man börjar engagera sig i den fattiga befolkningen. Sofia blir dock hela tiden motarbetad av ambassadör Moberg, en verklig karikatyr av en ambassadör.

Störst behållning av boken är ändå insikten i hur illa ställt det är i Bangladesh, ett av världens fattigaste länder. Därför är Minas story den som griper tag mest medan berättelserna om ambassadens förehavande och Sofias jobb inte ger fullt samma utdelning aven om jag skrattade gott åt ambassadören ibland.

En annan intressant diskussion i boken är den om hur det svenska biståndet till tredje världen fungerar och hur UD och biståndsorganisationerna samarbetar. Ibland funderar jag på vad UD kan tycka om den här boken som så starkt kritiserar deras arbete och nidbilden av ambassadören inte minst.

Läs mer: SvD, Litteraturmagazinet.se, Monicas BOKLÄSARDAGBOK,

Finns på: Adlibris, Bokus

Publicerat på 14/07/2013, i Helena Thorfinn och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: