Torka aldrig tårar utan handskar, del 2 Sjukdomen av Jonas Gardell

torkaaldtrig-tårara-utan-handskarEn gripande skildring av de homosexuellas situation i 1980-talets Stockholm och Sverige.

Äntligen del 2. Även om jag har sett TV-serien, så var den här delen en verklig läsupplevelse. Den skildrar samma period och samma personer som del 1 men mer ingående. I bokens inledande del träffar vi Reine, han som var den första att dö i AIDS i del 1. Här växlas skildringen av hans sista dagar på sjukhuset med berättelsen om hans svåra uppväxt och jag förundras över hur vackert allt det sorgliga är beskrivet. Man kan bara inte låta bli att tycka att livet är bra orättvist ibland.

I andra delar av boken berättas Rasmus och Benjamins historier. Deras barndom fick vi läsa om i del 1 men nu träffar vi deras föräldrar och får se hur de reagerar på vetskapen om att deras barn är homosexuella. Samtidigt får man en inblick i hur Jehovas vittnen fungerar och jag mår illa av hur Benjamins föräldrar behandlar honom. Hur kan man så kallt bara stöta bort sitt barn på det där viset?

Jag kan inte låta bli att imponeras av Jonas Gardells fantastiska berättarförmåga. Han lyckas hålla ihop berättelsen trots att den utspelar sig på flera olika platser, vid flera olika tider med en mängd olika personer samtidigt och aldrig tvivlar jag på var i berättelsen jag är eller vem den handlar om när jag läser. Språket är vackert och känsligt och skapar en alldeles speciell stämning i boken.

Publicerat på 25/07/2013, i Jonas Gardell och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: