Kafka på stranden av Haruki Murakami

kafkapåstrandenEn ung människas resa till eget jag är vad jag läser om.

Den unge, 15-årige, KafkaTamkura försöker finna sin plats i tillvaron med hjälp av böcker. Han rymmer hemifrån och tar sig till ett gammalt bibliotek långt från Tokyo som är hans hemstad. Där läser han läser allt han kommer över och funderar över livet och hur man skall leva.

Strax efter att han lämnar hemmet mördas hans far och polisen har svårt att hitta mördaren. Samma natt som fadern mördades börjar mystiska händelser att utspela sig, dels i Kafka liv, dels i den gamle mannen Nakatas liv.

Boken är spännande och berättas ömsom från Kafkas perspektiv, ömsom från Nakatas perspektiv och man undrar över om deras vägar kommer att korsas och vem det egentligen var som mördade Kafkas far.

Boken är lika full av referenser till världslitteratur som den är full av mystiska händelser och figurer och det krävs en hel del fantasi och slutledningsförmåga för att man skall förstå allt. Och egentligen behöver kanske inta allt förklaras utan det viktiga är bokens budskap att litteratur är viktigt och genom den kan du finna dig själv.

En reflektion är att boken spinner på samma tema som Boktjuven av Markus Zuzak. En ung läshungrig människa hittar ett rum med massor med böcker som bara måste läsas. Kafka Tamaro hittar biblioteket och flickan i boktjuven hittar den rika damens bibliotek. Båda tar sig in i bokrummen med några lögner och ett stort sug efter kunskap.

En annan reflektion är I scenen då Johnny Walker får Nakata att mörda sig får jag samma känsla som när jag läste Goethes Faust. Sättet han gör det på genom att manipulera Nakata genom att ta död på katterna på ett ovanligt grymt sätt påminner om hur Mefisto lurade Dr Faust att bli hans tjänare.

Slutligen är detta en väl läsvärd bok med ett vackert poetiskt språk.

Läs mer: SvD, Litteraturmagazinet, Matildas läshörna, Norstedts

Finns hos: adlibris, bokus

Publicerat på 30/08/2013, i Haruki Murakami och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: