Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser

nesserDirekt blir jag fångad av den här berättelsen om en kvinna som uppenbarligen flyr från något tillsammans med sin hund. Hon hamnar på heden i sydvästra England där hon har hyrt ett hus över vintern där hon skall njuta av sin nyvunna frihet.

Jag gillar den här boken men jag gillar inte slutet. Där hade jag kunnat tänka mig något mer ångestladdat.

Annars var det här en trevlig läsupplevelse, lättläst och spännande. Nästan en karikatyr på engelska feelgoodböcker och deckare som utspelar sig i mysiga små byar på den engelska landsbygdden. Men här har Håkan Nesser vänt på steken och visst känns det lockande med ensam kvinna med hund som söker lugnet i ett litet gammalt hus på en ödslig hed med vildhästar utanför dörren men hela tiden vilar ett hot och något obehagligt över berättelsen. Heden finns där och visst tar den kvinnliga huvudpersonen långa promenader men de är inte helt och hållet njutbara för där finns det skrämmande och det okända och dimman med möjligheten att gå vilse. En kopp te blir också bara en kopp te inte en värmande mysstund med sprakande brasa och småprat som förgyller tillvaron.

Det som driver handlingen framåt är undran över var kvinnans man befinner sig och varför hon har sökt sig till den engelska landsbygden.

Jag njuter av språket i boken och de många träffande orden och uttrycken. Det är ingen hemlighet att Håkan Nesser är språkekvilibrist och dessutom duktig på bildspråk och detaljerade, målande beskrivningar.

Ja kort sagt, en mysroman men utan myset och i stället ett outtalat hot i bakgrunden.

Läs mer: SvD, Håkan Nesser, Litteraturmagazinet

Finns hos: Adlibris, Bokus

Publicerat på 03/11/2013, i Håkan Nesser och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Jag har en tävling på min blogg. Nu kan man vinna Nobels testamente av Liza Marklund. Information står i inlägget. http://bokklubben.devote.se/blogs/27461452/taevling—vinn-nobels-testamente-av-liza-marklund.htm

  2. Jag har läst eller rättare sagt lyssnat på boken i höst och den var svår att lägga ifrån sig. Jag tycker om Nessers böcker och oftast är det han själv som läser in dem. Men den här gången var det Anna Maria Käll. I början saknade jag Håkan Nessers röst men vande mig så småningom. Håller med att slutet är ångestladdat. Men det är frågan om det kunde bli annorlunda?
    Jag tycker om Nessers språk och blir aldrig besviken när jag läser/lyssnar på hans böcker. Ser redan framemot nästa.

    • Ja, jag har hört att han är bra på uppläsning av sina egna böcker. Det måste jag prova. Brukar lyssna på böcker när jag kör bil lite längre sträckor. Appropå slutet så tycker jag på något sätt att det gick för fort. Det borde ha varit mer ångestladdat at bli gripen av polisen eller också kunde hon väl få klara sig och verkligen få börja ett nytt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: