Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe

bokklubbenvid-livetsslutJag blev lite nyfiken på den här boken som skulle handla om böcker och en son och mor som startade en egen bokklubb när modern blev sjuk i cancer. Jag hade förväntat mig diskussioner om böcker och deras innehåll och budskap. Och visst finns det mycket av det men mest handlar det om moderns sjukdom från första cancerbeskedet till slutet och alla faser hon går igenom däremellan.

Det som griper tag i mig är beskrivningen av hur sonen hanterar sin mors sjukdom och hur han hjälper henne genom alla svåra behandlingar. Jag fascineras också av moderns fantastiska och spännande liv och man känner verkligen hur han beundrar och älskar sin mor. Det är en verklig hyllning till mamman.

Han berättar om sin mamma och hennes arbete med International Rescue Center and Women´s Refugee Comission och alla hennes resor till flyktingläger världen runt. Hon var en hängiven volontär och hennes arbete för flyktingar var enormt. Hennes sista engagemang och det tema som går genom boken handlar om hur intensivt hon jobbar för att få till stånd ett bibliotek i Afgahanistan.

Eftersom det handlar om böcker så har jag också fått några nya titlar till min läslista men lite besviken blev jag trots allt på böckerna de läste. Det mesta är amerikanska moderna böcker som inte finns i Sverige. Jag hade förväntat mig fler klassiker och internationellt kända böcker. Mest för att jag ville känna igen mig i dem och se vad Will och hans mamma tyckte om dem samt jämföra med mina egna åsikter. Det är fantastiskt vad mycket intressanta frågor som alstras av bokläsning och vad mycket diskussioner man kan ha kring dem. Det bevisas verkligen i den här boken.

På många sätt känner jag igen mig som bokläsare. Jag har också svårt att låta bli att läsa slutet först. Och att ha en hög böcker som jag planerar att läsa är en annan likhet och på något ställe i boken säger författaren att han har olika böcker för olika tillfällen och visst sparar jag också böcker för att ha att läsa på en resa exempelvis.

Det här är en bok med mycket böcker i men också en stor portion livsvisdom förmedlade av Wills mamma. Ibland blev det lite för mycket av både böcker och livsvisdom men på det hela taget kommer jag på mig själv med att fundera över boken, författaren och hans mamma då och då. Därför är det en bok som jag gärna rekommenderar till andra som älskar att läsa.

Läs mer: Modernista förlag,  Litteraturmagazinet,  Kattugglans blogg,

Finns hos: Adlibris, Bokus

Publicerat på 21/02/2014, i Will Schwalbe och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: