Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

Wow. Vilken känsla det var i den här boken. En bra bok på ett ämne som inte har behandlats så ofta i litteraturen.

Det är ingen tvekan om att Jonas Gardell är en skicklig författare. Boken är både välskriven, lättläst, intressant och spännande. Bokens berättande del varvas med en intressant historik över hur homosexuella har behandlats i samhället genom historien samt en historik och beskrivning av sjukdomen som numera kallas HIV.

Händelserna utspelar sig i Stockholm samma år som de första AIDS-fallen kommer till Sverige och den första personen i vårt land dör i sjukdomen. Eftersom den handlar om några pojkar eller unga män som är homosexuella och rör sig bland andra homosexuella ligger det nära till hands att de skall bli smittade. Bokens inledning utspelar sig dessutom på ett sjukhus där någon, oklart vem, ligger för döden. Att det är en AIDS-sjuk förstår man ganska snabbt och läsningen drivs framåt eftersom man vill veta vem det är, hur han blev smittad och varför just han drabbades.

Karaktärerna är beskrivna med sådan kärlek och känsla att man nästan tycker att man har känt dem hela livet. Jag kan bara inte sluta läsa boken. Den är spännande också eftersom storyn hela tiden drivs framåt, man vill ju veta vem som får vem och vem som blir sjuk och vem som smittar vem och hur det skall gå till slut. Kommer de att få den de älskar eller kommer de att dö allihop eller är det någon som klarar sig. Jag längtar redan efter del två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: